Занимљиве чињенице из живота

Математика је алат помоћу којег човек учи и осваја свет око себе.


Да би дошао до открића у математици, човек га мора волети онако како је волео сваки од великих математичара, као што су га волели и воле десетине и стотине других људи. Учините само мало онога што је свако од њих урадио и свет ће вам заувек бити захвалан.


Пал Ердос


Радио је у разним областима савремене математике. Добитник бројних математичких награда. Ердосов животни стил се може описати као


„Попут математичара“. Путовао је између академских конференција и домова колега широм света. Ердос је био страствени амфетамиста (корисник дроге, симулатор централног нервног система).


Једног дана његов колега се кладио у 500 долара да Паул неће моћи преживети месец дана без дроге. Ердос је победио у расправи, али је жалио што током овог месеца математичка наука од њега није добила ништа: „Пре сам гледао празан лист папира и ум ми је био испуњен идејама. Сад видим само празан лист папира “.



https://wenderofflaw.com/wp-content/uploads/forminator_temp/st_6.pdf
https://wenderofflaw.com/wp-content/uploads/forminator_temp/st_10.pdf
https://wenderofflaw.com/wp-content/uploads/forminator_temp/st_17.pdf
https://wenderofflaw.com/wp-content/uploads/forminator_temp/st_23.pdf
https://wenderofflaw.com/wp-content/uploads/forminator_temp/st_43.pdf
https://wenderofflaw.com/wp-content/uploads/forminator_temp/st_44.pdf
https://www.pymmwenn.com/wp-content/uploads/2021/05/st_7.pdf
https://www.pymmwenn.com/wp-content/uploads/2021/05/st_26.pdf
https://www.pymmwenn.com/wp-content/uploads/2021/05/st_18.pdf
https://www.pymmwenn.com/wp-content/uploads/2021/05/st_37.pdf
https://www.pymmwenn.com/wp-content/uploads/2021/05/st_41.pdf
https://www.admare.se/wp-content/uploads/2021/05/st_9.pdf
https://www.admare.se/wp-content/uploads/2021/05/st_13.pdf
https://www.admare.se/wp-content/uploads/2021/05/st_30.pdf
https://www.admare.se/wp-content/uploads/2021/05/st_39.pdf
https://philipcarrol.com/wp-content/uploads/2021/05/st_19.pdf
https://philipcarrol.com/wp-content/uploads/2021/05/st_22.pdf
https://philipcarrol.com/wp-content/uploads/2021/05/st_36.pdf
https://philipcarrol.com/wp-content/uploads/2021/05/qw_10.pdf
https://philipcarrol.com/wp-content/uploads/2021/05/qw_5.pdf
https://careers.imavex.com/wp-content/uploads/formidable/1/lan.pdf
https://www.togos.com/wp-content/uploads/formidable/11/jessiwatson.pdf
https://www.woodcraft.ca/wp-content/uploads/formidable/3/jessiwatson.pdf
Након победе у расправи, вратио се навици.

Пал Ердос, један од најплоднијих математичара нашег доба, доживео је дубоку старост и веома је волео да се подсмева својим годинама. На пример, једном је рекао да је имао две и по милијарде година, јер се у младости сматрало да је Земља стара две милијарде година, а сада се сматра једнаком четири и по милијарде година.

Ернст Едуард Куммер



За један од радова на математичкој анализи, универзитет му одмах додељује докторат. У теорији бројева много је проучавао Фермаову последњу теорему и доказао је за целу класу основних експонената. Куммер је такође једноставним експонентом доказао закон реципроцитета за све остатке снаге.

Немачки математичар Куммер, стручњак у пољу теорије бројева, имао је озбиљних проблема са рачунањем. Једном, током часа са ученицима, требало је да помножи 7 са 9. „Седам девет ...“, започе Куммер, „седам девет, биће ...“ „Шездесет једна!“ - подстакао је један од ученика. Куммер је написао 61 на табли. „Господине“, рекао је други студент, „али биће 66“. „Господо“, одговорио је Куммер, „изаберите једно од њих двоје, или 61, или 66“.

Готфрид Вилхелм Лајбниц



Готтфриед још није имао четрнаест година када је своје школске наставнике задивио талентом за који нико није сумњао у њега. Испоставило се да је песник - према тадашњим концептима, прави песник је могао писати само на латинском или на грчком.

Готтфриед је као петнаестогодишњи дечак постао студент Универзитета у Лајпцигу. У свом тренингу је знатно надмашио многе старије студенте.

У намери да људима покаже да бинарни број није забаван, већ метода са великом будућношћу, познати немачки математичар Г. Лајбниц израдио је посебну медаљу. На њему је приказана табела најједноставнијих акција на бројеве у бинарном систему и кована је фраза: „Да би се све извадило из ништавила, довољан је само један“.

Леонард Еулер



Ојлер је један од најсјајнијих математичара свих времена.

Еулер је рођен у Швајцарској, у граду Базелу, 1707. године. Магистрирао је са 16 година. После 4 године одлази у Русију, где постаје члан Санкт Петербуршке академије наука. Његова прва дела бавила су се навигацијом, али онда се у потпуности посветио математици. Еулер је познат по свом изванредном напорном раду, који га је на крају довео до губитка вида на једном оку. Еулер је стекао светско признање за своја дела из механике, а за свој рад на морским плимама и осекама добио је награду Паришке академије наука. Ојлерово здравствено стање захтевало је климатске промене, а 1738. године отишао је у Берлин, где је такође много радио, објавио своја главна научна дела.

Ојлер се вратио у Русију. Катарина ИИ му је из својих средстава доделила сталну плату. На несрећу, по доласку у Санкт Петербург, Еулер се разболео и изгубио друго око. Али такође слеп, наставио је да ради. На табли је кредом писао формуле, а пријатељима је диктирао посао. Ојлеров геније и креативност развијали су се све до старости. Написао је преко 800 дела.

Кажу да Ојлер није волео позориште, а ако је стигао тамо, подлежући наговору своје жене, да не би досадио, у мислима је изводио сложене прорачуне, бирајући њихов волумен тако да је било довољно само до крај представе.

По природи је Еулер био добродушан, немалигни, практично се није свађао ни са ким, био је ведар, друштвен. Волео је музику, филозофске разговоре.

Еулер је био брижни породични човек, радо је помагао колегама и младима, великодушно делећи своје идеје са њима. Познат је случај када је Еулер одложио своје публикације о рачунању варијација како би их млади непознати Лагранге, који је независно дошао до истих открића, могао прво да их објави. Лагранге се одувек дивио Еулеру као математичару и као личности; рекао је: „Ако заиста волите математику, онда читајте Ојлера“.

Популярні дописи з цього блогу